Няма невъзможни неща. Има недостатъчно желание!

Няма невъзможни неща. Има недостатъчно желание!

четвъртък, 2 юли 2015 г.

СЪВЕТИ КЪМ КОЛОЕЗДАЧИТЕ

Колоездачът е особена порода животно.
Той по закон е пълноправен участник в движението, но никога няма място за него на пътното платно. А когато се качи на тротоара, е хулен от пешеходците, че това не е място за каране.
С една дума - няма угодия.
След много години, прекарани върху тази неудобна седалка ще си позволя да дам няколко съвета, като не задължавам никого да ги спазва. Просто съм забелязал, че има някои неправилни схващания по отношение наизползването на велосипед.

1. Каране срещу движението
Няма по-грешно схващане за безопасно колоездене!!!  "Когато виждам колите срещу мен, мога да реагирам". Не, не можеш! По-опасно от това, независимо дали в града или извън него няма. Когато се движиш по посока на движението, даваш възможност на шофьорите по-добре да преценят скоростта ти и да реагират във всяка ситуация. Когато караш в насрещното, се движите едновременно един срещу друг, това логично е по-трудно.
Когато шофираш и завиваш надясно в кръстовище, винаги гледаш наляво. Дали би забелязал колоездача ти отдясно, движещ се в насрещното (твоето платно) 
В правилникът за движение по пътищата конкретно е уточенено, че движението на велосипедист трябва "да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението".
Погрешното схващане за колоездене по всяка вероятност идва от друга точка в закона, която се отнася до пешеходците, но не и колоездачите (все пак скорост от 5км/ч не е същата като 20-30км/ч).  "Пешеходците могат да се движат по платното за движение, противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница:"
2. Друга голяма грешка е да заключвате колелото си - дали някъде на стойка (при метрото, в центъра, до някой магазин...). Има цели групи от вело-крадци, които буквално за секунди могат да задигнат колелото ви. На мен лично са ми крали две и вече не оставям без надзор.
Същото се отнася и до това да ги оставяте във входа си, в мазето и където, и да било. Независимо дали денонощно пред входа стоят баби реститутки, които броят преминаващите и питат всеки "А ти при кого отиваш?".
3. Не важно, а абсолютно задължително е позването на светлини! В последно време все по-често се натъкваме на колоездачи-призраци през летните вечери. Ако не ви е мил животът или ви е прекалено скъпо да си купите едно стопче поне, то поне помислете за шофьорите, които ще лежат в затвора, заради вас. Наистина е несериозно да сте облечени в черно вечер, да нямате дори най-малката светлинка по колелото си и да се движите по пътищата. Оборудвайте колелото си поне със стопче, а в най-добрия случай и фарче. Продават се дори в супермаркетите. И започват от 5лв. Качествено стопче можете да намерите за 30лв. Дори да не ви се налага да ги ползвате, сложете го на колелото си. Винаги може да замръкнете някъде с приятели без светлоотразителна жилетка. Нека поне нещо известява за вашето движение на останалите участници в пътното движение.

4. Носенето на каска - много от нас са се присмивали на тази приумица и сме карали дълги години без каска. За някои това изглежда или прекалено детско, или твърде професионално.
Но не е така.
Най-важното - може да спаси живота ви. Карането дори за кратко - на километър-два може да се окаже съдбоносно. А дори да карате изключително внимателно, не сте застраховани от някой инцидент, създаден от друг участник в движението или просто пешеходец.
Каската има също други много важни преимущества - предпазва ви от слънцето, чрез своите отвори и така предотвратява възможността за слънчев или топлинен удар. Същевременно през лятото охлажда главата така, както никоя шапка не би го сторила.

5. Облеклото помага много. Колоездачните фанелки (джърсита) са произведени, за да абсорбират потта, а не да я задържат както памучените дрехи. Същевременно поддържат температурата на тялото ви в нормални граници. Произвеждат се във всякакви разцветки, така че биха се харесали на всеки вкус, а има и такива в сигнални цветове, благодарение на които няма да се наложи да ползвате допълнителни жилетки.
Клиновете колкото и нелепо да изглеждат на средностатистическия човек са абсолютно задължителни при по-дълги карания. Подложките (памперса), който имат предотвратява протъркването на седалищните части и помага против болки и изтръпвания. Ако не искате да ви виждат облечени като гимнастичка, винаги можете да сложите къси гащи върху него.

6. Храненето е един от най-важните фактори в колоезденето.
Ако сте решили да карате малко повече - извън парковете и града, и искате да се насладите на гледките извън града или на по-дълги дистанции, задължително трябва да наблегнете на подбора на храна и течности, за да стигнете по-далече.
Винаги носете в себе си нещо подкрепящо, с което можете да се заситите по всяко време. Най-добра работа за това вършат зърнените блокчета, които се продават във всеки колоездачен магазин или просто плодове - банани, ябълки, червено цвекло.
При по-дълги карания ценните за тялото електролити, които се изхвърлят заедно с потта трябва да се набавят по някакъв начин обратно. За тази цел е хубаво в бутилката с вода да се поставят енергийни таблетки. Те не са опасни и не могат да ви навредят по никакъв начин. Точно обратното - помагат за правилната обмяна на веществата. Не се страхувайте, че това са анаболни вещества, които пият културистите.
За по-голяма издръжливост наблягайте на въглехидратните храни. Те се разграждат по-бавно и ви гарантират по-голяма издръжливост при по-продължително въртене на педалите. Най-добри в случая са спагетите.

Това са няколко кратки съвета, които да ви помогнат да се насладите на колоезденето и да оцелеете в джунглата, наречена български пътища. В крайна сметка най-важното е да се чувствате добре на велосипеда си. И не забравяйте да споделите красивите гледки с любимите хора. В компанията на близки хора километрите летят незабелязано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар